Σκέφτομαι, άρα υπάρχω.

"Dubito ergo cogito, cogito ergo sum". - René Descartes.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Ένα χριστιανικό κείμενο από έναν άθεο

«Ο καλόγερος λοιπόν αυτός ένα μεγάλο καημό είχε στη ζωή του: να τον αξιώσει ο θεός να πάει στον Αγιο Τάφο να προσκυνήσει. Γύριζε λοιπόν τα χωριά, μάζευε ελεημοσύνες, κι ύστερα από χρόνια, γέρος πια, κατάφερε να μα­ζέψει τριάντα λίρες, όσες χρειάζουνταν για το ταξίδι, έβαλε μετάνοια, πήρε την άδεια του ηγουμένου και κίνησε. Δεν εί­χε καλά-καλά βγει από το μοναστήρι, και βλέπει έναν άνθρωπο κουρελή, χλωμό, θλιμμένο, που έσκυβε στη γη και μάζευε χόρτα. Ο άνθρωπος άκουσε το ραβδί του καλόγερου στις πέτρες, σήκωσε το κεφάλι.
- Πού πας γέροντά μου; τον ρώτησε
- Στον Αγιο Τάφο, αδερφέ μου, να προσκυνήσω. Να κάμω τρεις γύρους στον Αγιο Τάφο και να προσκυνήσω.
- Πόσα λεφτά έχεις;
- Τριάντα λίρες.
- Δώσε μου εμένα τις τριάντα λίρες, γιατί έχω γυναίκα και παιδιά και πεινούν. Δώσε μου τες, και κάμε τρεις φορές τo γύρο μου κι ύστερα πέσε και προσκύνησε με.
0 καλόγερος έβγαλε το σακούλι του με τις τριάντα λίρες, το 'δωκε στον φτωχό, έκαμε το γύρο του τρεις φορές κι ύστερα έπεσε και τον προσκύνησε. Και γύρισε στο μοναστήρι του».
Το πιο πάνω απόσπασμα είναι παρμένο από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζα­ντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Πολλοί ιεράρχες στα 1954 επιθυμούσαν τον αφορισμό του συγγραφέα. Στο κατη­γορητήριο της Ιεράς Συνόδου μεταξύ άλ­λων αναφέρετο: Το μυθιστόρημα «Ο Χρι­στός ξανασταυρώνεται», εκτός του παρα­δόξου και ασεβούς τίτλου του, περιέχει διάθεσιν ασεβούς χρησιμοποιήσεως ιστο­ρικών αληθειών του Ευαγγελίου. Εξ άλ­λου, διά του βιβλίου τούτου γίνεται δι­δασκαλία σοσιαλιστικών και κομμουνι­στικών θεωριών και περιυβρίζονται οι ποιμένες της Εκκλησίας».
Στήν ιστορία με τον καλόγερο, ο Καζα­ντζάκης τάσσεται σαφώς κατά της Εκκλη­σίας, καθώς ο συγγραφέας θεωρεί πολύ σπουδαιότερη την ελεημοσύνη σε έναν άγνωστο φτωχό άνθρωπο, παρά το προ­σκύνημα στον ιερότερο τόπο της Χρι­στιανοσύνης, τον Αγιο Τάφο.
Πώς συνδέεται η ιστορία αυτή όμως με το σήμερα; Ο προκαθήμενος της Εκκλη­σίας της Κύπρου αποφάσισε την ανέγερ­ση καθεδρικού ναού ύψους 26 μέτρων και κόστους μερικών εκατομμυρίων. Ντρέπε­ται, λέει, πόυ δεν έχει ναό να επιδείξει στους εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών.
Γιατί, το άλλο; Μεγάλωσε, λέει, η Ιερά Σύνοδος και δεν θα χωράνε στον καθε­δρικό του Αγίου Ιωάννη σε περιπτώσεις συλλείτουργου. Διερωτώμαι, όμως: αυτό είναι που θέλει ο Χριστός από εμάς; Επι­ζητεί πολυτελείς ναούς για νά τον τιμούμε και να τον δοξάζουμε; Δεν θα προτιμούσε τα λεφτά αυτά να τα έδινε η Εκκλησία για να βοηθήσει τον κόσμο που έχει ανάγκη;
Ο Χριστός ζει ανάμεσα μας, δεν έχει χρώμα και έθνος, κρυώνει και μας κτυπά την πόρτα για να του ανοίξουμε, έχει παι­διά που πεινούνε και θέλουν τη βοήθειά μας. Ο Χριστός, απαράδεχτος και πετροβολημένος, ξανασταυρώνεται κάθε μέρα από τους γερο-λαδάδες και παπαγρηγόρηδες της εποχής μας, που συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές τραπεζών, να ανανεώνουν το στόλο των αυτοκινήτων τους, να χτίζουν πολυτελή ξενο­δοχεία και ογκώδεις ναούς, ενώ συνεχίζουν να ζουν μες στις ανέσεις και στο χρυσάφι. Κλείνουν δε τα αφτιά τους στα λόγια Του: «Είναι πιο εύκολο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα της βελόνας παρά ένας πλούσιος να μπει στη βασιλεία του Θεού».
Υστερόγραφο 1: Ο Καζαντζάκης απά­ντησε στο Κατηγορητήριο της Ιεράς Συ­νόδου λέγοντας: «Μου δώσατε μια κατά­ρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο κα­θαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθι­κοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».
Υστερόγραφο 2: Αν δε χωράτε στον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, να κάνετε δίαιτα, και όχι μεγαλύτερο ναό. Δίαιτα.

22 σχόλια:

 1. Mporoun na kamoun to sillitourgo sthn Agia Sofia... tziai men mou peis pale en tous forei!
  (An kai h diaita aresen mou san idea!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα υστερόγραφα είναι όλα τα λεφτά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ώστε στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», εκτός των άλλων υπάρχουν και… ιστορικές αναλήθειες…! Κι έτσι οι αχρείοι καταδίκασαν έναν άνθρωπο, σαφώς ανώτερο από τον πιο άγιό τους!
  Δεν λένε που η Κ.Δ. είναι παντελώς ψευδής, αφού ο θεός τους ποτέ δεν υπήρξε ακόμα και σαν άνθρωπος…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Ιησούς σαν ιστορικό πρόσωπο υπήρξε και αυτό δεν αμφισβητείται πλέον.. Η αμφισβήτηση έγκειται, στο αν υπήρξε Θεάνθρωπος, που εν έτει 2011, θεωρώ ότι είναι τραγικό να το πιστεύει κάποιος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παρατραβηγμένη εκδοχή η ύπαρξη του Ιησού. Αν είσαι σίγουρος γι αυτό μου λες σε ποια ιστορική πηγή να την αναζητήσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Την ιστορική ύπαρξη του Ιησού την τεκμηριώνουν μεταξύ άλλων οι ιστορικοί της εποχής Φλάβιος Ιώσηπος, (Ιουδαϊκής αρχαιολογίας 18, 63 κ.εξ), Τάκιτος, (Χρονικόν 15,44) και προηγουμένως ο Σουητώνιος στους Βίους των δώδεκα καισάρων (Κλαύδιος, με απλές πλην επαρκείς αναφορές.. Η ιστορικότητα του δεν αμφισβητείται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν υπάρχει καμιά ιστορική απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού. Οι μη ταυτόχρωνες ονομαστικές αναφορές δεν αποτελούν τεκμήριο ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σωστά, endimos. Ποιες είναι όμως οι μη ταυτόχρονες ονομαστικές αναφορές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διαφωνούμε αλλά σέβομαι την άποψη σας. Μακάρι να έχετε δίκαιο αν με ρωτάτε κι όλας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. :)Αγαπητοί φίλοι. Θα ήθελα να κάνω μια επισύμανση. Το ότι ο Χριστός ζούσε το παραδέχονται άτομα τα οποία ανήκουν σε άλλες θρησκείες όπως ο Βουδισμός και ο Μωαμεθανισμός, τα οποία μάλιστα δεν είναι απλά κάποια άτομα αλλά άτομα που ανήκουν σε μια κατηγορία ατόμων που ονομάζονται Enlighted (στον Βουδισμό(ελληνιστή Πεφωτισμένοι
  , Στην χρηστιανοσήνη θα τους ονομάζαμε Αγίους). Κάποια λοιπόν απο αυτά τα άτομα έχουν αναφέρει τον Χριστό ως ένα άκρως σημαντικό ιστορικά και θρησκευτικά πρόσωπο αν και αναφέρουν ότι ο Χριστός και ο Χριστιανισμός -τουλάχιστον όπως είναι σήμερα- δεν έχουν καμία σχέση. Η άποψη που έχω σχηματίσει είναι ότι ο Χριστός (εαν και εφόσον υπήρξε) ήταν ένα άτομο υψηλού πνευματικού επιπέδου που απέδωσε στον εαυτό του τον τίτλο "Υιός του Θεού" χωρίς να σημαίνει ότι είναι ο μόνος. Αντιθέτως όλοι μπορούν να γίνουν σαν και αυτόν (Ιδού και το "Κατ οικόναν και ομοίοσιν"¨. Ο λόγος που έγινε τόσο γνωστός είναι γιατί ήταν πολύ διαφορετικός με το τότε θρησκετικό καθεστώς "Δεν ήταν βουβός, μιλούσε με τον κόσμο, πήγαινε σε γάμους, μετέδιδε αγάπη (τα λεγόμενα θαυματα) ελεύθερα. Δεν άνηκε στην κατηγορία των απρόσητων θρησκευτικών της εποχής". Εν ολίγης... αν ερχότανε τώρα με άλλο όνομα πρώτοι απο όλους οι Χριστιανοί θα τον σταυρώναμε.
  Υστερόγραφο: Κάποιος μάλιστα αναφέρει (Osho) πως απο τα 12 ως τα 30 ο Χριστός έκανε το γύρο του κόσμου και διδάκτικε απο μυστικιστές. Λένε μάλιστα πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ο Υιός του Θεού, απλά δεν μπορεί ο Θεός να κατεβεί "τέλειος" στη Γη, κατεβαίνει χωρίς όλη του την γνώση, έτσι θα πρέπει να τύχει της απαραίτητης εκπαίδευσης.
  :) Ελπίζω να βοήθησα και να μην μπήκα πολύ βαθιά στο θέμα. Καλή σας μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όλα αυτά είναι εικασίες, υποθετικά συμπεράσματα λόγω πίστης. Ιστορικά είστε ανιστόρητοι γιατί τίποτα απ’ όσα λέτε δεν τα στηρίζετε ιστορικά. Και πάλι σας παραπέμπω στην πιο πάνω ανάρτηση που τα συμπεράσματά της στηρίζονται στις αρχαίες πηγές και είναι αναμφισβήτητα. Αν διαφωνείτε αμφισβητήστε τις πηγές. Διαφορετικά, μην μιλάτε καθόλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ειναι περιεργο πως οι αθεοι οι ταχα αθεοι ενοχλουνται με το καθε τι που θελει ο λαος της κυπρου αλλα δεν τους ενοχλει ο βουδιστικος ναος στ πεντακωμο η τα γιγαντιαια μωλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η λέξη Άθεος δηλώνει μια εμμονή να αποδείξεις το αντίθετο. Μιλάς και είσαι τόσο σίγουρος για κάτι που δεν έχεις αποδείξεις για το αντίθετο. Απόδειξε μου ότι δεν υπάρχει Θεός. Και οι περισσότεροι Αθεϊστες δεν ξέρετε καν τι είναι η Ορθοδοξία. Απο πάνω πάνω τα ξέρετε και όταν διαβάζατε είχατε κλειστά τα μάτια και τα αυτιά σας. Δεν εξηγείτε αλλιώς. Τέλος όλα αυτά είχαν προφητευτεί και επαληθεύονται κατα γράμμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εγώ δεν έχω αποδείξεις;
  Το σύνδεσμο που σου υπέδειξα δεν τον είδες ή δεν ξέρεις πώς θα πας στην ανάρτηση;
  Εκεί λοιπόν υπάρχουν και οι αποδείξεις και οι πηγές και είναι αδιαμφισβήτητες!
  Εσύ δεν έχεις αποδείξεις και γι αυτό δεν μου υπέδειξες καμιά.
  Και το κυριότερο: δεν κατάφερες να αμφισβητήσεις καμιά από τις δικές μου!
  Γκε γκε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ακολούθησα τον σύνδεσμο του Άθεου.
  Η ανάρτηση έχει γίνει απο τον ίδιο και μάλλον είναι πιστήριο για την ύπαρξη του Χριστού και όχι για το αντίθετο. Φυσικά τόσο σε εκείνη την ανάρτηση τόσο και εδώ προσπαθεί (ο άθεος) να πείσει όλους τους άλλους για κάτι που δεν έχει στοιχεία. Φέρε στοιχεία άθεε. Αυτά που έχεις είναι τρίχες καθαρές. Και εξάλλου το πρόβλημα είναι ότι αν ακόμη και εαν δεν υπήρχε ο Χριστός, εσύ δεν έχεις αρκετά στοιχεία για να το υποστηρίξεις. Εγώ φυσικά σε υποστηρίζω. Αν καταφέρεις να το αποδείξεις τότε ίσως σταματήσει αυτή η γελοιότητα της Χριστιανικής θρησκείας. αλλά υπάρχουν και άλλες το ίδιο γελοίες θρησκείες. Και είναι γελοίες γιατί δημιουργήθηκαν απο ανθρώπους για να ελεγχουν ανθρώπους. Καλή σας μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δικηγόρος της Ορθοδοξίας δεν είμαι...εσύ φέρε μου απόδειξη ότι δεν υπάρχει Ο Θεός και εγώ θα γίνω follower σου στο αστείο blog σου.

  Γκε γκε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αγαπητέ ανώνυμε,

  Δικηγόρος της Ορθοδοξίας δεν είσαι και ούτε δικηγόρος για ό,τιδηποτε άλλο μπορείς να γίνεις όπως φαίνεται, γιατί είσαι πρώτον δειλός για να μιλήσεις επώνυμα, είσαι βλάκας γιατί δεν πρόσεξες ότι το blog απαρτίζεται από 9 συγγραφείς και δεν ανήκει στον κ. Σχίζα, είσαι γελοίος που θεωρείς το blog αστείο και καλύτερα να διαβάζεις κάτι που να αντιστοιχεί στο επίπεδο σου, όποιο κι αν είναι αυτό.

  Τέλος, αν μου αποδείξεις εσύ ότι υπάρχει Θεός, όποιος κι αν είναι αυτός θα γίνω follower σου σε ό,τι και να κάνεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος διαχειρίζεται το blog αυτό. Ποιος απαντά;
  Ο Ermis καλά τα είπε πιο πάνω, αλλά δεν κατάλαβα τι σχέση έχει ο Σχίζας με το θέμα.
  Όσο για τον Αθάνατο πνεύμα, μπορώ να πω ότι δεν ξέρει τι του γίνεται! Φίλε, ξέρεις γράμματα; Ξέρεις να διαβάζεις; Εμένα λες να βρω στοιχεία κι ότι αυτά που αποδεικνύουν ότι Ιησούς δεν υπήρξε σου φαίνονται αποδείξεις ότι... υπάρχει; Ξέρεις αν υπήρξε αυτός ο Εβραίος, πού θα είχε γεννηθεί ή ποιον αιώνα; Μου φαίνεσαι εξωγήινος. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια αχρωματοψία, όπου το άσπρο να φαίνεται μαύρο και το μαύρο με άσπρο!
  Αν ξέρεις να διαβάζεις, διάβασε προσεκτικά το άρθρο και αμφισβήτησε παραθέτοντας φράσεις.
  ....Αν κατάλαβες τι σου είπα βέβαια, που πολύ αμφιβάλλω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. :) Χε χε. Φίλε Άθεε
  Νομίζω είναι απο μόνο του αρκετά θλιβερό το γεγονός ότι θεωρείς ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να προσβάλεις κάποιον για να τον κάνεις να αποδεχτεί τις απόψεις σου ή απλά να μην διατυπώνει τις δικές του εφόσον διαφέρουν με τις δικές σου.
  Καλή σου συνέχεια.
  Στα παιδιά του μπλοκ θα ήθελά να πω ένα μπράβο για τις αναρτήσεις τους. Αν και διαφωνώ σε πολλά απο αυτά που διαβάζω η προσπάθεια σας είναι πολύ καλή και σας συγχαίρω για αυτό. Καλό βράδυ σε όλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ευχαριστούμε αθάνατο πνεύμα :P
  Καλό βράδυ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το ήξερα ότι δεν θα καταλάβαινες τίποτα ή αν το έπιανες, θα έκανες την πάπια!
  Εγώ φταίω που ασχολήθηκα με σένα!
  Διάλογος μηδέν.
  Μίλαγα μόνος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή