Σκέφτομαι, άρα υπάρχω.

"Dubito ergo cogito, cogito ergo sum". - René Descartes.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Αδάμ ή Δαρβίνος. Μεσαίωνας ή Αναγέννηση

Η ιδέα της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής, αποκαλύφτηκε στους ανθρώπους μέσω της ευφυΐας του Κάρολου Δαρβίνου στο βιβλίο του On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life (που συνήθως αναφέρεται ως «Η καταγωγή των ειδών») το 1859. 150 χρόνια μετά, η θεωρία της εξέλιξης επιβεβαιώνεται μέσα από εκατομμύρια ατράνταχτες αποδείξεις τις οποίες κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Τα γονίδια σε κάθε κύτταρο καθενός ζωντανού οργανισμού είναι φτιαγμένα από DNA έναν κώδικα τεσσάρων χημικών ενώσεων γνωστών σαν A, T, C και G. Το αν το κύτταρο κατασκευάζει ένα χάμστερ, ένα άλογο ή έναν άνθρωπο, εξαρτάται απλώς από την αλληλουχία των γραμμάτων στον κώδικα.

Όπως ακριβώς θα είχε προβλέψει ο Δαρβίνος, τα ζώα που είναι συγγενικά ως προς την εξέλιξη, έχουν περισσότερες ομοιότητες στον κώδικά τους από αυτά που είναι λιγότερο συγγενικά. Οι άνθρωποι είμαστε πιο κοντά στους χιμπατζήδες, τους Αφρικανικούς χιμπατζήδες, απ' ότι είναι ένα άλογο με έναν γάιδαρο.

Τα πιο πάνω δεν είναι οι προσωπικές μου απόψεις. Τα πιο πάνω είναι γεγονότα, αποδεδειγμένα γεγονότα. Το να αμφισβητεί κάποιος το γεγονός ότι εμείς και οι χιμπαντζήδες προερχόμαστε από κάποιον κοινό πρόγονο ο οποίος στην πορεία εξελίχτηκε προς δύο κατευθύνσεις, του χιμπαντζή και του ανθρώπου, είναι σαν να αμφισβητεί ότι η Γη είναι στρογγυλή, ή ότι υπήρξε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν πήγα ποτέ στο διάστημα για να δω τη Γη σαν σφαίρα, ούτε είμαι 2400 χρόνων για να γνωρίσω προσωπικά τον Έλληνα στρατηλάτη, αλλά πλήθος γεγονότων αποδεικνύουν τα πιο πάνω.

Εφόσον λοιπόν η θεωρία της εξέλιξης αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ποιος ο λόγος να μη διδάσκεται με τη σπουδαιότητα που της αρμόζει στα σχολεία; Ποιος ο λόγος γενιές ολόκληρες να γεννιούνται και να παρέρχονται και να μην έχουν διδαχτεί τα στοιχειώδη για την εξελικτική θεωρία παρά μόνο να μαθαίνουν για πρωτόπλαστους, για φίδια που μιλάνε, και για ένα σωρό άλλα παραμύθια;
Δεν είμαι εναντίον της θρησκείας στο βαθμό που παρηγορεί, δίνει ελπίδα και κάνει καλύτερο τον άνθρωπο (αν και έχω κάθε λόγο να αμφιβάλλω για τούτο). Θεωρώ τα λόγια του Ιησού σαν το απόσταγμα της ανθρώπινης αγάπης και καλοσύνης (αν και βρίσκω τον Καζαντζακικό Ιησού ακόμα πιο ενδιαφέρων). Όταν όμως η θρησκεία τυφλώνει και φανατίζει και όταν διαστρεβλώνει ή αποκρύβει την αλήθεια τότε ασφαλώς δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες αλλά αντιθέτως λογοκρίνει και αποτελεί τροχοπέδη στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Υ.Γ Ο Χριστός ξανασταυρώνεται 25000 φορές την ημέρα στο πρόσωπο του κάθε παιδιού που πεθαίνει ημερησίως από διάφορους λόγους στον πλανήτη μας, την ώρα που οι εδώ εκπρόσωποι του ασχολούνται με την ανέγερση πολυτελών ναών, την αγορά μετοχών και το χτίσιμο ξενοδοχείων αποδεικνύοντας εμπράκτως τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Προερχόμαστε από ζώα, και μάλιστα από τα πιο βάρβαρα και σκληρά.

2 σχόλια:

  1. ...επίσης, πολλές "προφητείες" - που συνήθως εμφανίζονται μετά από ένα γεγονός που υποτίθεται προέβλεψαν κάποιοι "προφήτες" - μιλούν για την τεχνολογική εξέλιξη σαν τον εχθρό της θρησκείας, η οποία θα φέρει το τέλος κλπ. Η τεχνολογική ανάπτυξη είναι ένα ακόμη μέσο για τη μόρφωση μας και για να καταλάβουμε την προέλευση μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολλές φορές πως η εκκλησία (όχι η θρησκεία) θέλει τον κόσμο αμόρφωτο και χωρίς να ερευνά, γιατί έτσι δημιουργούνται ερωτήματα και θέσεις ενάντια στην εκκλησία εκείνη που επιδιώκει να έχει υποταγμένα ποίμνια (αρνιά), μέσα από τα οποία αντλεί πλούτο, δύναμη κι επιρροή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή