Σκέφτομαι, άρα υπάρχω.

"Dubito ergo cogito, cogito ergo sum". - René Descartes.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οικονομικοί κροίσοι

Όλοι μιλάμε για την οικονομική κρίση, βλέπουμε στα ΜΜΕ τα επίπεδα ανεργίας να ανεβαίνουν, βλέπουμε τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι, αλλά συνάμα και τους πλούσιους να γίνονται ακόμα πλουσιότεροι! Το Forbes καταγράφει (Μάρτιος 2011) αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων σε επίπεδο ρεκόρ (1210!), με τους ήδη υπάρχοντες στη λίστα να σημειώνουν σημαντική αύξηση της περιουσίας τους! Πώς είναι δυνατόν, σε μια εποχή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, κάποιοι να χρυσαφίζουν; Από που προέρχεται αυτός ο πλούτος και συσσωρεύεται στις τσέπες μερικών (http://www.forbes.com/wealth/billionaires); Συνολικά, όλοι οι δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν γύρω στα $4.5 τρισεκατομμύρια!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η άνοδος κατά 50% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) του δισεκατομμυριούχου (4ος στον κόσμο) Bernard Arnault την τελευταία χρονιά. Φέρνω αυτήν σαν παράδειγμα γιατί τα προϊόντα της είναι πολυτελείας κι όχι πρώτης ανάγκης.

Μιας και αναφερόμαστε στους κροίσους, στατιστικά να πούμε ότι: 
  • 60 από τους δισεκατομμυριούχους ασχολούνται με το διαδίκτυο και υπολογιστές. Το Facebook μόνο έχει βάλει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων 4, με επικεφαλή τον 27χρονο Mark Zuckerberg στην 52η θέση με $13.5 δις. 
  • Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο 20 δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν, εκ των οποίων μόνο της BMW και Hyundai ξεχωρίζουν από την παραγωγή. Οι υπόλοιποι προέρχονται από μεταπωλήσεις, ανταλλακτικά κι επενδύσεις σ' εταιρείες αυτοκινήτων!
  • Από επενδύσεις σε ακίνητα και κτηματικά υπάρχουν 96 δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων κι ένας Τουρκοκύπριος στη Λευκωσία! 
  • Επίσης, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι 412 από τους 1210 δισεκατομμυριούχους (34%) έχουν βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  • Τέλος, αξίζει να πούμε ότι ο πλούτος των 200 πλουσιότερων στον κόσμο αντιστοιχεί στα περουσιακά στοιχεία 3.5 δισεκατομμυρίων του πλανήτη! Αυτός ο πλούτος είναι αρκετός για να λύσει το πρόβλημα λοιμοκτονίας στον κόσμο, μια για πάντα (Δ. Καζάκης - Οικονομολόγος). 
Παρ' όλα αυτά. πώς μπορούν να συνδεθούν οι κροίσοι με την οικονομική κρίση; Ποιο είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης; Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα κεφάλαια, που δε βρίσκουν διέξοδο στην παραγωγή, να μπορούν να επενδυθούν έτσι ώστε να αποφέρουν κέρδος. Μια οικονομική κρίση ή ακόμα και εικονική/πλαστική οικονομική κρίση λοιπόν, εμφανίζεται σαν ευκαιρία για δανεισμό με τοκογλυφικά επιτόκια!

Μήπως η οικονομική κρίση είναι ακόμα ένα φιάσκο έτσι ώστε να μπορέσουν μερικοί οικονομικοί κροίσοι να εκμεταλλευτούν τον απλό κόσμο και να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι και τρανοί; Ποιον βολεύει τελικά η οικονομική κρίση;

Όπως και να 'χει, όπως ο Σόλωνας είπε στον Κροίσο,  «μηδένα πρό του τέλους μακάριζε»!

1 σχόλιο: